Aku adalah antara orang yang paling sedikit berjimak sehinggalah Allah menurunkan kepadaku al-kafyat

TEKS BAHASA ARAB

كنت من أقل الناس في الجماع حتى أنزل الله علي الكفيت، فما أريده من ساعة إلا وجدته، وهو قدر فيها لحم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku adalah antara orang yang paling sedikit berjimak sehinggalah Allah menurunkan kepadaku al-kafyat. Tidaklah aku menginginkannya pada satu-satu waktu melainkan aku akan mendapatinya. Ia adalah gulai yang berisi daging.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 410, hadis nombor 2206. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن محمد بن إبراهيم، قال: قال رسول الله ﷺ: «كنت من أقل الناس في الجماع حتى أنزل الله علي الكفيت، فما أريده من ساعة إلا وجدته، وهو قدر فيها لحم». [ابن سعد، «الضعيفة» (4126)].

(Palsu) Daripada Muhammad bin Ibrahim, beliau berkata :Rasulullah ﷺ bersabda: “Aku adalah antara orang yang paling sedikit berjimak sehinggalah Allah menurunkan kepadaku al-kafyat. Tidaklah aku menginginkannya pada satu-satu waktu melainkan aku akan mendapatinya. Ia adalah gulai yang berisi daging”. [Riwayat Ibn Sa’d dalam al-Tabaqat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4126].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs