Adakah sudah diketahui siapa ahli syurga dan ahli neraka?

TEKS BAHASA ARAB

اعملوا، فكل ميسر لما خلق له من القول.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Beramallah, sesungguhnya setiap seorang itu dipermudahkan untuk (melakukan) apa yang diciptakan baginya daripada ucapan (Tuhan).

STATUS

Syaz

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 714, hadis nombor 3648. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(شاذ)
عن عمران بن حصين، قال: قال رجل: يا رسول الله أعلم أهل الجنة من أهل النار؟ قال: نعم. قال: ففيم العمل؟ قال: اعملوا، فكل ميسر لما خلق له من القول.
[طب، ((الضعيفة)) (7027)].

(Syaz)
Daripada Imran bin Husain berkata: Seorang lelaki berkata: Wahai Rasulullah, adakah sudah diketahui (siapa) ahli syurga dan ahli neraka? Baginda menjawab: Ya. Dia berkata: Lalu apa gunanya beramal? Baginda bersabda: Beramallah, sesungguhnya setiap seorang itu dipermudahkan untuk (melakukan) apa yang diciptakan baginya daripada ucapan (Tuhan).
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 7027].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs