Tujuh golongan yang aku laknat mereka dan setiap nabi doanya mustajab

TEKS BAHASA ARAB

سبعة لعنتهم وكل نبي مجاب: الزائد في كتاب الله، والمكذب بقدر الله، والمستحل حرمة الله، والمستحل من عترتي ما حرم الله، والتارك لسنتي، والمستأثر بالفيء، والمتجبر بسلطانه ليعز من أذل الله، ويذل من أعز الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tujuh golongan yang aku laknat mereka dan setiap nabi doanya mustajab: Orang yang menambah kandungan dalam Kitabullah, orang yang mendustakan ketentuan Allah, orang yang menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah, orang yang menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah daripada keturunanku, orang yang meninggalkan sunnahku, orang yang membolot harta fai’ (harta rampasan daripada musuh Islam), orang yang menggunakan kekuasaannya untuk memuliakan orang yang telah dihina oleh Allah, serta menghina orang yang dimuliakan oleh Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 838, hadis nombor 4293. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عمرو بن شعواء اليافعي -رضي الله عنه- مرفوعا: ((سبعة لعنتهم وكل نبي مجاب: الزائد في كتاب الله، والمكذب بقدر الله، والمستحل حرمة الله، والمستحل من عترتي ما حرم الله، والتارك لسنتي، والمستأثر بالفيء، والمتجبر بسلطانه ليعز من أذل الله، ويذل من أعز الله)).
[ابن منده، ((الضعيفة)) (3689)]

(Lemah) Daripada ‘Amr bin Sya’wā’ al-Yāfi‘ī RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tujuh golongan yang aku laknat mereka dan setiap nabi doanya mustajab: Orang yang menambah kandungan dalam Kitabullah, orang yang mendustakan ketentuan Allah, orang yang menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah, orang yang menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah daripada keturunanku, orang yang meninggalkan sunnahku, orang yang membolot harta fai’ (harta rampasan daripada musuh Islam), orang yang menggunakan kekuasaannya untuk memuliakan orang yang telah dihina oleh Allah, serta menghina orang yang dimuliakan oleh Allah.
[Riwayat Ibn Mandah dalam Mu’jam al-Saḥābah. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 3689]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.