Tinggalkanlah kaum Turki seboleh kamu, kerana yang paling awal ditarik dari umatku

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اتركوا الترك ما تركوكم، فإن أول من ‌يسلب ‌أمتي ما خولهم الله – عز وجل – بنو قنطورا من كركر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tinggalkanlah kaum Turki seboleh kamu, kerana yang paling awal ditarik dari umatku apa yang dikurniakan Allah kepada mereka adalah Bani Qantura dari Karkara.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 776, hadis nombor 3971. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن مسعود – رضي الله عنه – مرفوعا: ((اتركوا الترك ما تركوكم، فإن أول من ‌يسلب ‌أمتي ما خولهم الله – عز وجل – بنو قنطورا من كركرا)). [طب، الخلال في ((أصحاب ابن منده، ((الضعيفة)) (1747)]

(Palsu) Daripada Ibn Mas’ud RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tinggalkanlah kaum Turki seboleh kamu, kerana yang paling awal ditarik dari umatku apa yang dikurniakan Allah kepada mereka adalah Bani Qantura dari Karkara. [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, al-Khallal dalam Ashab Ibn Mandah. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1747]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.