Tidak ada kefakiran yang lebih teruk daripada kejahilan

TEKS BAHASA ARAB

لا فقر أشد من الجهل، ولا مال أعود من العقل، ولا وحدة أوحش من العجب، ولا استظهار أأوفق من المشاورة، ولا عقل كالتدبير، ولا حسب كحسن الخلق، ولا ورع كالكف، ولا عبادة كالتفكر، ولا إيمان كالحياء والصبر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada kefakiran yang lebih teruk daripada kejahilan, tidak ada harta yang lebih kerap kembali daripada akal, tidak ada persendirian yang lebih liar daripada ujub, tidak ada permintaan pertolongan yang lebih tepat daripada musyawarah, tidak ada akal seperti mentadbir, tidak ada kedudukan berbanding akhlak yang baik, tidak ada warak yang sama seperti menahan diri, tidak ada ibadah seperti tafakur, tidak ada iman seperti sifat malu dan kesabaran.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 104, hadis nombor 539. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن علي -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: لا فقر أشد من الجهل، ولا مال أعود من العقل، ولا وحدة أوحش من العجب، ولا استظهار أوفق من المشاورة، ولا عقل كالتدبير، ولا حسب كحسن الخلق، ولا ورع كالكف، ولا عبادة كالتفكر، ولا إيمان كالحياء والصبر.
[طب، ابن حبان في ((المجروحين))، ((الضعيفة)) (5428)]

(Palsu)
Daripada ‘Alī RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak ada kefakiran yang lebih teruk daripada kejahilan, tidak ada harta yang lebih kerap kembali daripada akal, tidak ada persendirian yang lebih liar daripada ujub, tidak ada permintaan pertolongan yang lebih tepat daripada musyawarah, tidak ada akal seperti mentadbir, tidak ada kedudukan berbanding akhlak yang baik, tidak ada warak yang sama seperti menahan diri, tidak ada ibadah seperti tafakur, tidak ada iman seperti sifat malu dan kesabaran.
[Riwayat al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Kabīr dan Ibn Ḥibbān dalam al-Majrūḥīn. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5428]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs