Sesiapa yang menanggung saudaranya dalam hutang tali selipar

TEKS BAHASA ARAB

من حمل أخاه على شسع؛ فكأنما حمله على دابة في سبيل الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang menanggung saudaranya dalam hutang tali selipar, seakan-akan dia membawa saudaranya di atas haiwan tunggangan di jalan Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 88, hadis nombor 440. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي الدرداء -رضي الله عنه- مرفوعاً: من حمل أخاه على شسع؛ فكأنما حمله على دابة في سبيل الله.
[الطبراني في ((مسند الشاميين))، حل، ((الضعيفة)) (4590)]

(Lemah)
Daripada Abū al-Dardā’ RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang menanggung saudaranya dalam hutang tali selipar, seakan-akan dia membawa saudaranya di atas haiwan tunggangan di jalan Allah.
[Riwayat al-Ṭabarānī dalam Musnad al-Shāmiyyīn dan Abū Nu‘aym dalam al-Ḥilyah. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4590]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs