Lakukanlah haji sebelum kamu tidak mampu melakukan haji

TEKS BAHASA ARAB

حجوا قبل أن لا تحجوا: يقعد أعرابها على أذناب أوديتها، فلا يصل إلى الحج أحد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Lakukanlah haji sebelum kamu tidak mampu melakukan haji: Orang-orang Badwi itu duduk di atas ekor lembah-lembahnya, lalu tidak ada seorang pun sampai ke haji.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 730, hadis nombor 3722. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل) عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: ((حجوا قبل أن لا تحجوا: يقعد أعرابها على أذناب أوديتها، فلا يصل إلى الحج أحد)). [أبو نعيم في ((أخبار الأصبهان))، هق، الخطيب في ((التلخيص))، ((الضعيفة)) (543)]

(Batil)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Lakukanlah haji sebelum kamu tidak mampu melakukan haji: Orang-orang Badwi itu duduk di atas ekor lembah-lembahnya, lalu tidak ada seorang pun sampai ke haji.
[Riwayat Abu Nu'aym dalam Akhbar Asbahan, al-Bayhaqi dalam Sunan al-Kubra dan al-Khatib al-Baghdadi dalam al-Talkhis. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 543]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs