Ini ialah lauk ini

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

هذه إدام هذه. يشير إلى كسرة خبز وتمرة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

"Ini ialah lauk ini". Baginda menunjukkan kepada cebisan roti dan buah kurma.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 414, hadis nombor 2228. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن يوسف بن عبد الله بن سلام – رضي الله عنه -، قال: رأيت النبي ﷺ أخذ كسرة من خبز شعير، فوضع عليها تمرة وقال: «هذه إدام هذه». فأكلها. [تخ، د، ت في «الشمائل»، أبو زرعة في «التاريخ»، الحربي في «الغريب»، «الضعيفة» (4737)].

(Lemah) Daripada Yusuf bin Abdullah bin Salām RA, beliau berkata: Aku melihat Nabi ﷺ mengambil satu cebisan daripada roti barli. Kemudian Baginda meletakkan buah kurma di atasnya dan bersabda: "Ini ialah lauk ini". Lalu Baginda memakannya. [Riwayat al-Bukhārī dalam al-Tārīkh al-Kabīr, Abū Dāwud dalam Sunannya, al-Tirmidhī dalam al-Shamā‘il, Abū Zur‘ah dalam al-Tārīkh dan al-Ḥarbī dalam al-Gharīb. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4737].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.