Hari Asyura merupakan hari perayaan Nabi sebelum kalian maka berpuasalah pada hari tersebut

TEKS BAHASA ARAB

عاشوراء عيد نبي كان قبلكم فصوموا أنتم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hari Asyura ini merupakan hari perayaan Nabi sebelum kalian maka berpuasalah pada hari tersebut.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1141, hadis nombor 5766. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس رضي الله عنهما مرفوعا: عاشوراء عيد نبي كان قبلكم، فصوموا أنتم. [فر، الضعيفة (3851)]

(Lemah) Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’(disandarkan kepada Nabi SAW): Rasulullah SAW telah bersabda: Hari Asyura ini merupakan hari perayaan Nabi sebelum kalian maka berpuasalah pada hari tersebut. [Riwayat al-Daylamī dalam al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.3851]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs