Empat daripada kalangan wanita yang tidak boleh dilaknat

TEKS BAHASA ARAB

أربع من النساء لا ملاعنة بينهن: النصرانية تحت المسلم، واليهودية تحت المسلم، والحرة تحت المملوك، والمملوكة تحت الحر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Empat daripada kalangan wanita yang tidak boleh dilaknat diantara mereka: Wanita Nasrani di bawah pemerintahan orang Islam, wanita Yahudi di bawah pemerintahan orang Islam, wanita merdeka di bawah pemerintahan raja dan kerajaan di bawah mereka yang merdeka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 940, hadis nombor 4843. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبدالله بن عمرو – رضي الله عنهما – مرفوعا وموقوفا: ((أربع من النساء لا ملاعنة بينهن: النصرانية تحت المسلم، واليهودية تحت المسلم، والحرة تحت المملوك، والمملوكة تحت الحر)).
[هــ، قط، هق، ((الضعيفة)) (4127)].

(Lemah)
Daripada Abdullah bin Amru RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW) dan mauquf: Empat daripada kalangan wanita yang tidak boleh dilaknat diantara mereka: Wanita Nasrani di bawah pemerintahan orang Islam, wanita Yahudi di bawah pemerintahan orang Islam, wanita merdeka di bawah pemerintahan raja dan kerajaan di bawah mereka yang merdeka.
[Riwayat Ibnu Majah dalam Sunan Ibn Majah, Sunan al-Dar al-Quthni, al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4127].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs