Dosa pertama yang berlaku pada Bani Israel

TEKS BAHASA ARAB

إن أول ما دخل النقص على بني إسرائيل كان الرجل يلقى الرجل فيقول: يا هذا اتق الله ودع ما تصنع، فإنه لا يحل لك، ثم يلقاه من الغد، فلا يمنعه ذلك أن يكون أكيله وشريبه وقعيده فلما فعلوا ذلك ضرب الله قلوب بعضهم ببعض. كلا والله لتأمرن بالمعروف ولتنهون عن المنكر ولتأخذن على يد الظالم ولتأطرنه على الحق أطرا، أو ليضربن الله بقلوب بعضكم على بعض، ثم يلعنكم كما لعنهم

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya dosa pertama yang berlaku kepada Bani Israel ketika seorang lelaki bertemu lelaki yang lain lalu berkata: Wahai kamu! Bertaqwalah kepada Allah dan tinggalkanlah dosa yang sedang kamu lakukan. Kerana ianya tidak halal untuk kamu. Kemudian keesokan harinya, dia bertemu lagi lelaki tersebut, dosa itu tidak menghalangnya untuk makan bersama, minum bersama dan duduk bersama. Apabila mereka melakukan dosa tersebut, Allah menjadikan hati sebahagian mereka iaitu orang yang bersih tertular oleh hati sebahagian mereka yang berdosa. Sekali-kali tidak! Demi Allah! Hendaklah kamu menyuruh perkara yang makruf dan mencegah daripada perkara yang mungkar. Hendaklah kamu menahan tangan orang yang zalim dan hendaklah kamu benar-benar mengarahkannya kepada kebenaran. Jika tidak, Allah akan menjadikan hati sebahagian kamu (yang tidak berdosa) terpalit sama kepada hati sebahagian yang lain (orang yang berdosa), kemudian Dia akan melaknat kamu sebagaimana Dia melaknat mereka

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Abu Ishaq Al-Huwaini حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan lemah beliau berjudul Al-Nafilah Fi al-Ahadith al-Dha’ifah Wa al-Batilah, di halaman 24, hadis nombor 6. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

ضعيف. أخرجه الترمذي (2047) وأحمد (1/391) والطبرني في الكبير (10/رقم10265) من طريق شريك بن عبد الله، عن علي بن بذيمة، عن أبي عبيدة، عن أبيه عبد الله بن مسعود.
قلت: وهذا سند ضعيف وله علتان:
الأولى: ضغف شريك النخعي فإنه سيئ الحفظ.
الثانية: الانقطاع بين عبيدة وأبيه فإنه لم يسمع منه على أرجح أقوال العلماء المحققين.
أما العلة الأولى فإن شريكا لم ينفرد بالحديث عن علي بن بذيمة، بل تابعه جماعة عنه منهم:
يونس بن راشد، أخرجه أبو داود (4336) وعنه البيهقي (10/ 93) .
الأعمش. أخرجه الطبراني في الكبير (ج 10/ رقم 10264) ومن طريقه الشجري في الأمالى (2/ 231) مسعر بن كدام. أخرجه الطبراني (10266) موسى بن أعين. أخرجه الطحاوي في المشكل (2/ 61- 62) .
محمد بن مسلم بن أبي الوضاح. أخرجه الترمذي (5 / 253) ، وابن ماجه (4006/ 2) ، وكذا جرير (6/ 206). عمرو بن قيس الملائي، أخرجه ابن جرير، ولكن في السند إليه محمد بن حميد وقد خالفهم سفيان الثوري، فقال: ثنا علي بن بذيمة، عن أبي عبيدة، أظنه عن مسروق عن عبد الله بن مسعود مرفوعا فذكره. أخرجه ابن جرير (6/ 205) من طريق مؤمل بن إسماعيل، ثنا سفيان به.
قلت: وهذا سند متصل غير أنني أرى أن ذكر مسروق فيه غير محفوظ. والآفة عندي هي من مؤمل هذا، فإنه كان كثير الخطأ كما قال أبو حاتم وأبو داود وغيرهما، حتى قال فيه البخاري: منكر الحديث وهو مع ضعفه، فقد خالفه عبد الرحمن بن مهدي – وهو من جبال الحفظ فرواه عن سفيان، عن علي بن بذيمة، عن أبي عبيدة: قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم فذكره مرسلا. أخرجه الترمذي (3048) وابن ماجه (4006) ، وابن جرير (6/ 205- 206) ، وتابعه وكيع بن الجراح الجبل الراسخ.

Dha’if. Hadith tersebut telah diriwayatkan oleh al-Tirmizi (2047), Ahmad (1/391), al-Tabarani dalam al-Kabir (juz 10/ hadith no 10265) melalui sanad Syarik bin Abd Allah daripada ‘Ali bin Bazimah daripada Abi ‘Ubaidah daripada ayahnya Abd Allah bin Mas’ud.
Saya berkata: Sanad ini dha’if kerana dua terdapat dua ‘illah:
Pertama: Dha’ifnya Syarik al-Nakha’ie, kerana beliau seorang yang buruk hafalannya.
Kedua: Terputus sanad antara Abi ‘Ubaidah dan ayahnya. Beliau tidak sempat mendengar daripada ayahnya menurut pendapat ulama muhaqqiq yang paling rajah.
Bagi ‘illah pertama, Syarik tidak berseorangan meriwayatkan hadith ini daripada ‘Ali bin Bazimah, bahkan terdapat sokongan sekumpulan perawi yang meriwayatkan daripada ‘Ali, antaranya:
Yunus bin Rashid. diriwayatkan oleh Abu Daud (4336), dan al-Baihaqi meriwayatkannya daripada Abu Daud (10/93).
Al-A’mash. diriwayatkan oleh al-Tabarani dalam al-Kabir (juz 10 /hadith no 10264), dan al-Shajari meriwayatkan melalui sanad beliau (al-Tabarani) dalam al-Amali (2/231).
Mis’ar bin Kidam. diriwayatkan oleh al-Tabarani (10266).
Musa bin A’yan. diriwayatkan oleh al-Tahawi dalam al-Mushkil (2/61-62).
Muhammad bin Muslim bin Abi al-Wadhdhah. diriwayatkan oleh al-Tirmizi (5/253), Ibn Majah (2/4006), demikian juga Ibn Jarir (6/206).
‘Amr bin Qais al-Mula’ie. diriwayatkan oleh Ibn Jarir. Namun, dalam sanad kepada beliau terdapat Muhammad bin Humaid. Sufyan al-Thauri meriwayatkan berbeza dengan mereka. Sufyan berkata: ‘Ali bin Bazimah telah menceritakan kepada kami daripada Abi ‘Ubaidah, saya menyangka ianya daripada Masruq daripada Abd Allah bin Mas’ud secara marfu’, lalu beliau pun menyebutkan hadith tersebut. diriwayatkan oleh Ibn Jarir (6/205) daripada sanad Muammal bin Isma’il, katanya Sufyan telah menceritakan kepada kami dan seterusnya.
Saya berkata: Sanad ini adalah bersambung. Namun, saya melihat bahawa penyebutan "Masruq" dalam sanad adalah tidak mahfuz (terpelihara). Puncanya bagi saya adalah berasal daripada Muammal ini. Beliau banyak melakukan kesilapan sebagaimana yang disebutkan oleh Abu Hatim. Abu Daud dan lain-lain, hinggakan al-Bukhari berkata berkenaan beliau: "Munkar al-Hadith". Di samping beliau seorang yang dha’if, beliau turut meriwayatkan bercanggah dengan riwayat ‘Abdul al-Rahman bin Mahdi beliau perawi yang menggunung hafalannya, ‘Abdul al-Rahman meriwayatkan hadith tersebut daripada Sufyan daripada ‘Ali bin Bazimah daripada Abi ‘Ubaidah, katanya: Rasulullah SAW telah bersabda…lalu Baginda SAW menyebutkan hadith tersebut, secara mursal. diriwayatkan oleh al-Tirmizi (3048), Ibn Majah (4006), Ibn Jarir (6/205-206), dan disokong oleh Waki’ bin al-Jarrah.

RUJUKAN

Abu Ishaq Al-Huwaini. (1988). Al-Nafilah Fi al-Ahadith al-Dha’ifah Wa al-Batilah. Dar al-Sahabah Li al-Turath.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs