Barang siapa yang meletakkannya (arak) di tangannya, maka tidak diterima doanya

TEKS BAHASA ARAB

من وضعها (الخمر) على كفه؛ لم تقبل له دعوة، ومن أدمن على شربها؛ سقي من الخبال، والخبال واد في جهنم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang meletakkannya (arak) di tangannya, maka tidak diterima doanya dan barang siapa yang ketagih meminumnya maka dia akan diberi minum daripada al-Khibal, dan al-Khibal itu merupakan satu lembah di Jahannam.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1601, hadis nombor 8083. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن القاسم بن عبد الرحمن قال: كنت قاعداً عند معاوية، فبعث إلى عبد الله بن عمرو فقال: ما أحاديث بلغني عنك تحدث بها؟! لقد هممت أن أنفيك من الشام! فقال: أما والله! لولا إناث ما أحببت أن أكون بها ساعة! فقال معاوية: ما حديث تحدث به في الطلاء؟ فقال: أما إنه ما يحل لي أن أقول على رسول الله صلى الله عليه وسلم ما لم يقل؛ سمعته يقول: من تقوَّل عليَّ ما لم أقل؛ فليتبوأ مقعده من النار. وسمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول في الخمر: ((مَنْ وَضَعَهَا (الخمر) عَلَى كَفِّهِ؛ لَمْ تُقْبَلْ لَهُ دَعْوَةٌ، وَمَنْ أَدْمَنَ عَلَى شُرْبِهَا؛ سُقِيَ مِنَ الْخَبَالِ، وَالْخَبَالُ وَادٍ فِي جَهَنَّمَ)) فقال: يا معاوية، ما أراك إلا قد سمعت مثل الذي سمعت. قال: فهم معاوية أن يصدقه ثم سكت . [طب، ((الضعيفة)) (6958)].

(Munkar)
Daripada al-Qasim bin Abd Al-Rahman, beliau berkata: Sedang aku duduk di sisi Muawiyah, lalu dia mengutus kepada Abdullah Bin Amr RA dan berkata: Hadith apakah yang telah disampaikan kepadaku daripada kamu yang kamu ceritakannya? Aku merancang ingin menghalau kamu dari Syam. Lalu dia berkata: Demi Allah kalau bukan kerana wanita, aku tidak akan suka untuk berada di sini walau sesaat pun. Lalu Muawiyah berkata: Apakah hadith yang kau ceritakan mengenai arak, lalu dia berkata: Sesungguhnya tidak halal bagiku untuk mengatakan sesuatu atas nama Rasulullah SAW apa yang aku tidak dengar Baginda berkata, Baginda bersabda: ((Barang siapa yang berkata atas namaku apa yang tidak aku kata maka dia telah menempah tempatnya di neraka.)) Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda mengenai arak: ((Barang siapa yang meletakkannya (arak) di tangannya, maka tidak diterima doanya dan barang siapa yang ketagih meminumnya maka dia akan diberi minum daripada al-Khibal, dan al-Khibal itu merupakan satu lembah di Jahannam.))  Lalu dia berkata: Wahai Muawiyah, aku tidak melihatmu melainkan kau mendengar seperti yang aku dengar. Dia berkata: Muawiyah faham untuk mempercayainya lalu beliau diam.”
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6958)].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.