Kenakan air pada mata-mata kamu ketika berwudhu’

TEKS BAHASA ARAB

أشْرِبوا أعْيُنَكُمْ منَ المَاءِ عندَ الوُضُوءِ وَلَا تَنْفضُوا أيْدِيَكُمْ فإنَّها مَراوِحُ الشَّيْطانِ.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kenakan air pada mata-mata kamu ketika berwudhu' dan janganlah kamu merentap-rentap tangan (untuk mengeringkan wudhu') kerana ia tiupan-tiupan syaitan.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Aḥmad bin Al-Ṣiddīq al-Ghumārī (m. 1380H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Mughīr ‘Alā al-Aḥādīth al-Mawḍū‘ah Fī al-Jāmi‘ al-Ṣaghīr, di halaman 17, hadis nombor 71. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

Ia melalui riwayat al-Bakhtari bin 'Ubaid. Ibn 'Adi telah mengeluarkan hadith tersebut di bawah biografi beliau, seraya berkata: "Sesungguhnya ia munkar", demikian juga yang dikatakan oleh al-Zahabi. Saya menemui satu lagi sanad lain dalam riwayat al-Dailami melalui sanad Abu Nu'aim daripada al-Tabarani, namun saya tidak mengingati baki sanadnya. Apapun, ia palsu. Telah sahih daripada Nabi SAW bahawa Baginda merentap kedua tangan Baginda (untuk mengeringkan air), seterusnya memasukkan air ke dalam mata boleh memberikan mudarat pada mata dan Nabi SAW tidak akan menyuruh melakukan sedemikian. Ia hanyalah rekaan golongan jahil lagi melampaui batas.

RUJUKAN

Aḥmad bin Al-Ṣiddīq al-Ghumārī. (2015). Al-Mughīr ‘Alā al-Aḥādīth al-Mawḍū‘ah Fī al-Jāmi‘ al-Ṣaghīr (2nd ed.). Maktabah al-Qahirah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs