Ambil dan pakailah apa yang telah Allah dan Rasul-Nya pakaikan kepadamu

TEKS BAHASA ARAB

خُذ، البس ما كساك الله ورسوله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ambil dan pakailah apa yang telah Allah dan Rasul-Nya pakaikan kepadamu.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1646, hadis nombor 8322. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن محمد بن مالك قال: رأيت على البراء خاتماً من ذهب، وكان الناس يقولون له: "لم تختَّم بالذهب، وقد نهى عنه النبي صلى الله عليه وسلم؟" فقال البراء: "بينا نحن عند رسول الله صلى الله عليه وسلم، وبين يديه غنيمة يقسمها، سبي وخُرثيَّ، قال: فقسمها حتى بقي هذا الخاتم، فرفع طرفه، فنظر إلى أصحابه، ثم خفض، ثم رفع طرفه إليهم، ثم خفض، ثم رفع طرفه، فنظر إليهم، (وفي رواية فقال: ((من ترون أحق بهذا؟))) ، ثم قال: ((أي براء! [ادن])) ، فجئته حتى قعدت بين يديه، فأخذ الخاتم فقبض على كرسوعي، ثم قال: ((خُذ، البس ما كساك الله ورسوله))". قاله للبراء لما ألبسه خاتماً من ذهب. قال: وكان البراء يقول: "كيف تأمروني أن أضع ما قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: " البس ما كساك الله ورسوله "؟! [حم، ع، الطحاوي، ((الضعيفة)) (6610)].

(Munkar)
Daripada Muhammad Bin Malik: Aku melihat al-Barra’ memakai cincin emas dan ramai orang yang berkata kepadanya: "Mengapa kamu memakai cincin emas sedangkan Nabi SAW telah melarangnya?" Al-Barra’ menjawab: "Ketika kami berada di sisi Rasulullah SAW dan di tangan Baginda ada harta rampasan yang sedang Baginda bahagi-bahagikan – antaranya adalah tawanan wanita dan juga beberapa perabot rumah". Al-Barra’ berkata lagi: "Baginda membahagikan harta-harta rampasan itu sehingga berbaki cincin ini. Baginda pun mengangkat mata cincin itu dan memandang kepada para sahabatnya, kemudian Baginda meletakkannya, lalu Baginda mengangkat sekali lagi kepada sahabatnya, kemudian meletakkannya kembali, Baginda mengangkatnya sekali lagi dan memandang kepada mereka (Terdapat riwayat yang lain di mana Nabi SAW berkata: ((Siapa yang berhak atas cincin in?))) Baginda pun berkata: ((Wahai Barra, dekatilah)). Maka aku mendekati Baginda dan duduk di hadapannya, lalu Baginda mengambil cincin tersebut dan meletakkannya di atas pahaku dan Baginda bersabda: ((Ambil dan pakailah apa yang telah Allah dan Rasulullah pakaikan kepadamu)). Dan al-Barra’berkata : "Jadi bagaimana kamu semua menyuruhku untuk melepaskan apa yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW: Pakailah apa yang Allah dan Rasulullah pakaikan kepadamu?!".
[Riwayat Ahmad dalam musnadnya, Abi Ya’la dalam musnadnya dan al-Tahawi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6610].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.