Akan ada dalam kalangan umatku seorang lelaki yang dipanggil: Wahb

TEKS BAHASA ARAB

حديث: سيكون في أمتي رجل يقال له: وهب يهب، الله له الحكمة، ورجل يقال له غيلان. هو أضر على أمتي من إبليس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: Akan ada dalam kalangan umatku seorang lelaki yang dipanggil: Wahb, Allah memberikan hikmah kepadanya, dan seorang lelaki yang dipanggil Ghailan. Dia lebih berbahaya kepada umatku daripada iblis.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 419, hadis nombor 184. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

رواه أبو يعلي عن عبادة بن الصامت مرفوعا ، وهو موضوع. وقال ابن حبان: لا أصل له. قال في اللآلىء: أخرجه عبد بن حميد في مسنده، والطبراني.

Diriwayatkan oleh Abu Ya’la daripada Ubadah bin al-Samit secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW), ia adalah palsu. Ibn Hibban berkata: Tiada asal baginya. Dia berkata dalam al-Laali’: Ia diriwayatkan oleh Abd bin Humaid dalam Musnadnya dan al-Tabarani.

RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs