Ziarah itu adalah satu bentuk hadiah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

العدة عطية.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ziarah itu adalah satu bentuk hadiah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 779, hadis nombor 3994. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن الحسن أن امرأة سألت رسول الله ﷺ شيئا، فلم تجده عنده، فقالت: عدني، فقال رسول الله ﷺ ((العدة عطية)). [ابن أبي الدنيا في ((الصمت))، الخرائطي في ((مكارم الأخلاق))، ((الضعيفة)) (1554)]

(Lemah) Daripada al-Hasan bahawa ada seorang wanita yang meminta sesuatu daripada Rasulullah SAW, lalu dia tidak mendapatinya di sisi baginda. Lalu dia berkata: Ziarahilah aku. Lalu Rasulullah SAW bersabda: Ziarah itu adalah satu bentuk hadiah. [Riwayat Ibn Abi al-Dunya dalam al-Samt, al-Kharaiti dalam Makarim al-Akhlak. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1554]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.