Ya Allah! Kurniakanlah kecintaan kepada kematian bagi orang yang mengetahui bahawa aku adalah utusan-Mu

TEKS BAHASA ARAB

اللهمَّ! حبّب الموت إلى من يعلم أني رسولك

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ya Allah! Kurniakanlah kecintaan kepada kematian bagi orang yang mengetahui bahawa aku adalah utusan-Mu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1756, hadis nombor 8843. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي مالك الأشعري-رضي الله عنه- قال: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: ((اللهمَّ! حبّب الموت إلى من يعلم أني رسولك.)) [طب، وفي ((مسند الشاميين)) ((الضعيفة)) (5614)].

(Lemah)
Daripada Abu Malik al-Ash’ari RA beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: ((Ya Allah! Kurniakanlah kecintaan kepada kematian bagi orang yang mengetahui bahawa aku adalah utusan-Mu.))
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Kabir dan dalam Musnad al-Shamiyyin

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs