Munkar
minit bacaan
Teks Bahasa Arab
اللهم! أركسهما في الفتنة ركساً، ودُعَّهما إلى النار دعّاً.
Teks Bahasa Melayu
Ya Allah, binasakanlah mereka disebabkan fitnah tersebut dan campakkanlah mereka ke dalam api neraka
Sahabat Perawi
- Abu Barzah RA
Ulama/Pengkaji Hadis
- Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H)
Status
Munkar
Komentar Ulama/Pengkaji Hadis
Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis daif dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1576, hadis no. 7976. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:
(Munkar) Daripada Abu Barzah RA, beliau berkata: Sewaktu kami sedang bersama Nabi SAW, tiba-tiba baginda terdengar suara nyanyian lalu baginda berkata: ((Lihatlah, bunyi apakah itu?)) Aku pun pergi dan melihat ketika itu Mu’awiyah dan Amr sedang menyanyi, lalu aku pergi dan beritahu kepada Nabi SAW, baginda berkata: ((Ya Allah, binasakanlah mereka disebabkan fitnah tersebut dan tempatkan mereka dalam api neraka.)) [Riwayat Ahmad di dalam Musnadnya, al-Bazzar, Abi Ya’la di dalam Musnadnya, Ibn Hibban di dalam al-Du’afa dan Ibn al-Jawzi. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no.6567].
Rujukan
Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.
Makluman