Wathilah bin al-Asqa’ masuk berjumpa dengan orang sakit yang diziarahinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

دخل واثلة بن الأسقَع على ‌مريض ‌يعوده، فقال له: كيف تجدك؟ قال المريض: لقد خفت الله خوفا خشيت أن لا يقوم لي بعد نظام، ورجوت الله رجاء، فرجائي فوق ذلك، فقال: والله! – الله أكبر -، سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: ((أقسم الخوف والرجاء أن لا يجتمعا في أحد في الدنيا فيرح ريح النارِ، ولا يفترِقا في أحد في الدنيا؛ فيرح ريح الجنة)).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wathilah bin al-Asqa’ masuk berjumpa dengan orang sakit yang diziarahinya. Lalu berkata kepadanya: Bagaimana keadaanmu? Orang sakit itu berkata: Aku takut kepada Allah dengan ketakutan yang aku takuti. Tidak ada undang-undang yang akan mempertahankan aku, lalu aku meminta dan berharap kepada Allah. Pengharapanku mengatasinya. Lalu berkata: Demi Allah! Allah Maha Besar. Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Ketakutan dan pengharapan tidak berkumpul pada seseorang di dunia lalu dia memasuki neraka. Juga tidak terpisah keduanya dari seseorang di dunia lalu memasuki syurga.”

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 686, hadis nombor 3526. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن ابن أبي مالك قال: دخل واثلة بن الأسقَع على ‌مريض ‌يعوده، فقال له: كيف تجدك؟ قال المريض: لقد خفت الله خوفا خشيت أن لا يقوم لي بعد نظام، ورجوت الله رجاء، فرجائي فوق ذلك، فقال: والله! – الله أكبر -، سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: ((أقسم الخوف والرجاء أن لا يجتمعا في أحد في الدنيا فيرح ريح النارِ، ولا يفترِقا في أحدٍ في الدنيا؛ فيرح ريح الجنة)). [هب، ((الضعيفة)) (6149)]

(Munkar) Daripada Ibn Abi Malik berkata: Wathilah bin al-Asqa’ masuk berjumpa dengan orang sakit yang diziarahinya. Lalu berkata kepadanya: Bagaimana keadaanmu? Orang sakit itu berkata: Aku takut kepada Allah dengan ketakutan yang aku takuti. Tidak ada undang-undang yang akan mempertahankan aku, lalu aku meminta dan berharap kepada Allah. Pengharapanku mengatasinya. Lalu berkata: Demi Allah! Allah Maha Besar. Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Ketakutan dan pengharapan tidak berkumpul pada seseorang di dunia lalu dia memasuki neraka. Juga tidak terpisah keduanya dari seseorang di dunia lalu memasuki syurga.” [Riwayat al-Baihaqi dalam Syu'ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6149]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.