Wanita yang menunggu (menderita) adalah isterinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

امرأة المفقود امرأته حتى يأتيها البيان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wanita yang menunggu (menderita) adalah isterinya, sehingga datang keterangan (talak atau kematian) padanya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 931, hadis nombor 4789. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن المغيرة بن شعبة – رضي الله عنه – مرفوعا: ((امرأة المفقود امرأته حتى يأتيها البيان)).
[قط، هق، فر، ابن المظفر في ((حديث حاجب بن أركين))، الدقاق في ((الثاني من حديثه))، الرافقي في ((حديثه))، ((الضعيفة)) (2931)].

(Sangat Lemah)
Diriwayatkan daripada Mughirah bin Syu’bah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Wanita yang menunggu (menderita) adalah isterinya, sehingga datang keterangan (talak atau kematian) padanya.
[Riwayat al-Tabrani dalam al-Mu’jam al-Kabir, al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws, Ibn Muzaffar dalam Hadis Hajib bin Arkain, al-Diqaq dalam al-Tsani min Hadisihi, dan al-Rafiqi dalam Hadisnya. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2931].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.