Wanita yang hilang itu masih isterinya sehingga dia didatangi oleh berita yang sebenar

TEKS BAHASA ARAB

امرأة المفقود امرأته حتى يأتيها البيان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wanita yang hilang itu masih isterinya sehingga dia didatangi oleh berita yang sebenar.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 786, hadis nombor 4042. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن المغيرة بن شعبة مرفوعا: امرأة المفقود امرأته حتى يأتيها البيان. [قط، فر، هق، ابن المظفر في ((حديث حاجب بن أركين))، أبو بكر الدقاق في ((الثاني من حديثه))، الرافقي في ((حديثه))، ((الضعيفة)) (2931)]

(Sangat Lemah) Daripada al-Mughirah bin Syu’bah RA secara marfu’: “Wanita yang hilang itu masih isterinya sehingga dia didatangi oleh berita yang sebenar.” [Riwayat al-Daraqutni dalam al-Sunan, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus, al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra, Ibn al-Muzaffar dalam Hadis Hajib bin Arkin, Abu Bakr al-Daqqaq dalam al-Thani min Hadithih, al-Rafiqi dalam Hadisnya. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2931]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs