Baginda melarang wanita keluar ke masjid dalam jemaah lelaki

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

نهى النساء عن الخروح إلى المساجد في جماعة الرجال؛ إلا عجوزا في منقلها. والمنقل: الخف.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda melarang wanita keluar ke masjid dalam jemaah lelaki, kecuali orang tua dalam Manqal. Al-Manqal: Khuf.

STATUS

Tiada asalnya secara marfu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 818, hadis nombor 4213. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(لا أصل له مرفوعا) نهى النساء عن الخروح إلى المساجد في جماعة الرجال؛ إلا عجوزا في منقلها. والمنقل: الخف.
[((الضعيفة)) (6214)]

(Tiada asalnya secara marfu’(disandarkan kepada Nabi SAW)) Diriwayatkan daripada baginda SAW: Baginda melarang wanita keluar ke masjid dalam jemaah lelaki, kecuali orang tua dalam Manqal. Al-Manqal: Khuf.
[Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6214]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.