Wahai Salman! Semua makanan dan minuman yang terjatuh ke dalamnya binatang yang tidak mempunyai darah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

يا سلمان! كل طعام وشراب وقعت فيه دابة ليس لها دم، فماتت فيه؛ فهو حلال أكله وشربه ووضوؤه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wahai Salman! Semua makanan dan minuman yang terjatuh ke dalamnya binatang yang tidak mempunyai darah lalu ia mati di dalamnya, maka ia halal untuk makan, minum dan berwuduk.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 415, hadis nombor 2233. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جداً) عن سلمان – رضي الله عنه – مرفوعاً: «يا سلمان! كل طعام وشراب وقعت فيه دابة ليس لها دم، فماتت فيه؛ فهو حلال أكله وشربه ووضوؤه». [عد، قط، «الضعيفة» (4845)].

(Sangat Lemah) Daripada Salman RA secara marfū‘ (disandarkan kepada Nabi ﷺ): "Wahai Salman! Semua makanan dan minuman yang terjatuh ke dalamnya binatang yang tidak mempunyai darah lalu ia mati di dalamnya, maka ia halal untuk makan, minum dan berwuduk". [Riwayat Ibn ‘Adī dalam al-Kāmil dan al-Dāraquṭnī dalam al-Sunan. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4845].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.