Wahai Khalid! Mahukah kamu aku ajarkan kepada kamu beberapa kalimah

TEKS BAHASA ARAB

يا خالد بن الوليد! ألا أعلمك كلمات تقولهن، [لا تقولهن] ثلاث مرات حتى يذهب الله ذلك عنك؟! قال: بلى يا رسول الله! بأبي أنت وأمي؛ فإنما شكوت ذلك إليك رجاء هذا منك. قال: قل: أعوذ بكلمات الله التامة من غضبه وعقابه وشر عباده ومن همزات الشياطين وأن يحضرون.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wahai Khalid! Mahukah kamu aku ajarkan kepada kamu beberapa kalimah untuk kamu bacakan yang mana tidak sebutkannya sebanyak tiga kali sehinggalah ia (gangguan itu) akan pergi daripada kamu? Dia berkata: Ya, wahai Rasulallah! Demi ayahku dan ibuku (yang menjadi tebusan untukmu) (kalimah sumpah), aku mengadu kepadamu (akan hal) ini kerana) mengharapkan perkara itu daripadamu. Rasulullah SAW berkata: Katakanlah: Aku berlindung dengan kalimah Allah yang Maha Sempurna daripada kemarahan-Nya, balasan-Nya, kejahatan hamba-Nya dan bisikan syaitan agar ia tidak datang kepadaku.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1753-1754, hadis nombor 8834. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أبي أمامة -رضي الله عنه- قال: حدث خالد بن الوليد رسول الله – صلى الله عليه وسلم – عن أهاويل يراها بالليل، حالت بينه وبين صلاة الليل، فقال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم: ((يا خالد بن الوليد! ألا أعلمك كلمات تقولهن -لا تقولهن ثلاث مرات حتى يذهب الله ذلك عنك؟!- قال: بلى يا رسول الله! بأبي أنت وأمي؛ فإنما شكوت ذلك إليك رجاء هذا منك. قال: قل: أعوذ بكلمات الله التامة من غضبه وعقابه وشر عباده ومن همزات الشياطين وأن يحضرون)). قالت عائشة: فلم ألبث إلا ليالي حتى جاء خالد بن الوليد فقال: يا رسول الله! بأبي أنت وأمي؛ والذي بعثك بالحق! ما أتممت الكلمات التي علمتني ثلاث مرات؛ حتى أذهب الله عني ما كنت أجد، ما أبالي لو دخلت على أسد في حبسه بليل. [طس، ((الضعيفة)) (5139)].

(Palsu)
Daripada Abi Umamah RA, beliau berkata: Khalid bin al-Walid pernah bercerita kepada Rasulullah SAW berkaitan gangguan malam yang menghalangnya daripada bangun malam (qiyamullail). Rasulullah SAW bersabda: Wahai Khalid! Mahukah kamu aku ajarkan kepada kamu beberapa kalimah untuk kamu bacakan yang mana tidak sebutkannya sebanyak tiga kali sehinggalah ia (gangguan itu) akan pergi daripada kamu? Dia berkata: Ya, wahai Rasulallah! Demi ayahku dan ibuku (yang menjadi tebusan untukmu) (kalimah sumpah), aku mengadu kepadamu (akan hal) ini kerana) mengharapkan perkara itu daripadamu. Rasulullah SAW berkata: Katakanlah: Aku berlindung dengan kalimah Allah yang Maha Sempurna daripada kemarahan-Nya, balasan-Nya, kejahatan hamba-Nya dan bisikan syaitan agar ia tidak datang kepadaku. Aisyah RA telah berkata: Tidak berapa lama melainkan beberapa malam sahaja, Khalid bin al-Walid datang lalu dia berkata: Wahai Rasulallah! Demi ayahku dan ibuku (yang menjadi tebusan untukmu) (kalimah sumpah) serta demi Yang mengutuskan kamu dengan kebenaran! Tidaklah aku sempurnakan kalimah-kalimah yang telah kamu ajarkan kepadaku sebanyak tiga kali sehingga Allah menghilangkannya (gangguan) daripadaku apa yang aku temui. Aku tidak kisah sekiranya aku dimasukkan ke dalam kandang singa pada waktu itu.”
[Riwayat al-Tabarani di dalam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 5139].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs