Wahai bapa saudara! Alangkah cepatnya aku kehilangan kamu

TEKS BAHASA ARAB

يا عم! ما أسرع ما وجدت فقدك. يعني: عمه أبا طالب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wahai bapa saudara! Alangkah cepatnya aku kehilangan kamu. Yang dimaksudkan adalah pak cik Baginda iaitu Abu Talib.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1943, hadis nombor 9738. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: لَمَّا مَاتَ أَبُو طَالِبٍ كسوا النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، فَقَالَ: يَا عَمِّ! مَا أَسْرَعَ مَا وَجَدْتُ فَقْدَكَ. يعني: عمَّه أبا طالبٍ.
[طس، الضعيفة (6463)]

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata: Apabila Abu Talib meninggal dunia, mereka memberi pakaian kepada Nabi SAW. Baginda bersabda: Wahai bapa saudara! Alangkah cepatnya aku kehilangan kamu. Yang dimaksudkan adalah pak cik Baginda iaitu Abu Talib.
[Riwayat Imam al-Tabrani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 6463]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs