Wahai Abu Umamah! Muliakanlah suruhan Allah

TEKS BAHASA ARAB

يا أبا أمامة! أعز أمر الله يعزك الله تعالى.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wahai Abu Umamah! Muliakanlah suruhan Allah, Allah taala akan memuliakanmu.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2014, hadis nombor 10111. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي أمامة – رضي الله عنه – رفعه: يا أبا أمامة! أعز أمر الله يعزك الله تعالى.
[فر، ((الضعيفة)) (3240)]

(Palsu)
Daripada Abu Umamah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Wahai Abu Umamah! Muliakanlah suruhan Allah, Allah taala akan memuliakanmu.
[Riwayat al-Dailamy dalam al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 3240]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs