Untuk apakah kamu? Jika ia untuk ditanam, maka ia akan ditanam

TEKS BAHASA ARAB

كان سليمان نبي الله إذا صلى، رأى شجرة نابتة بين يديه، فيقول لها: ما اسمك؟ فتقول: كذا، فيقول: لأي شيء أنت؟ فإن كانت تغرس، غرست، وإن كانت لدواء؛ كتبت. فبينما هو يصلي ذات يوم؛ إذ رأى شجرة بين يديه، فقال لها: ما اسمك؟ قالت: (الخرنوب)، قال: لأي شيء أنت؟ قالت: لخراب هذا البيت، فقال سليمان: اللهم عم على الجن موتي؛ حتى يعلم الإنس أن الجن لا يعلمون الغيب. فنحتها عصا، فتوكأ عليها حولا ميتا، والجن تعمل، فأكلتها الأرضة؛ فسقط، (فتبينت الإنس أن الجن لو كان يعلمون الغيب ما لبثوا حولا في العذاب المهين). وكان ابن عباس يقرأها كذلك. قال: فشكرت الجن للأرضة، فكانت تأتيها بالماء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Nabi Allah Sulaiman bila mana baginda mendirikan solat, baginda melihat pokok yang tumbuh di antara tangannya kemudian baginda berkata padanya (pokok): Siapa nama kamu? Lalu ia (pokok) berkata: Demikian. Dan Sulaiman berkata: Untuk apakah kamu? Jika ia untuk ditanam, maka ia akan ditanam dan jika ia untuk ubatan, maka ia akan ditulis. Dan bila mana baginda sedang solat pada suatu hari, ketika itu dia melihat pokok di antara tangannya lalu baginda berkata padanya (pokok): Siapa nama kamu? Ia menjawab: al-Kharnub. Maka baginda pun bertanya: Untuk apakah kamu? Ia berkata: Untuk merosakkan rumah ini. Lalu Sulaiman berkata: Ya Allah! Sebarkanlah pada jin tentang kematianku sehingga manusia tahu bahawa sesungguhnya jin tidak mengetahui perkara yang ghaib. Lalu baginda mengukir kayu daripadanya dan bertongkat pandanya dan agar tidak diketahui baginda telah mati, lalu jin bekerja dan anai-anai memakannya lalu baginda jatuh. (Maka telah jelas kepada manusia bahawa sekiranya jin mengetahui perkara ghaib maka mereka tidak akan kekal dalam azab yang perit. Begitulah Ibn Abbas membacanya. Dia berkata: Maka telah mengucapkan terima kasih jin kepada bumi dan datang kepadanya dengan air.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1606 – 1607, hadis nombor 8101. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ابن عباس – رضي الله عنهما – عن النبي- صلى الله عليه وسلم -، قال: كان سليمان نبي الله إذا صلى، رأى شجرة نابتة بين يديه، فيقول لها: ما اسمك؟ فتقول: كذا، فيقول: لأي شيء أنت؟ فإن كانت تغرس، غرست، وإن كانت لدواء؛ كتبت. فبينما هو يصلي ذات يوم؛ إذ رأى شجرة بين يديه، فقال لها: ما اسمك؟ قالت: (الخرنوب)، قال: لأي شيء أنت؟ قالت: لخراب هذا البيت، فقال سليمان: اللهم عم على الجن موتي؛ حتى يعلم الإنس أن الجن لا يعلمون الغيب. فنحتها عصا، فتوكأ عليها حولا ميتا، والجن تعمل، فأكلتها الأرضة؛ فسقط، (فتبينت الإنس أن الجن لو كان يعلمون الغيب ما لبثوا حولا في العذاب المهين). وكان ابن عباس يقرأها كذلك. قال: فشكرت الجن للأرضة، فكانت تأتيها بالماء.
[ك، طب، ابن جرير، البزار، ((الضعيفة)) (1033، 6573)].

(Lemah)
Daripada Ibn Abbas RA, daripada Nabi SAW baginda bersabda: Nabi Allah Sulaiman bila mana baginda mendirikan solat, baginda melihat pokok yang tumbuh di antara tangannya kemudian baginda berkata padanya (pokok): Siapa nama kamu? Lalu ia (pokok) berkata: Demikian. Dan Sulaiman berkata: Untuk apakah kamu? Jika ia untuk ditanam, maka ia akan ditanam dan jika ia untuk ubatan, maka ia akan ditulis. Dan bila mana baginda sedang solat pada suatu hari, ketika itu dia melihat pokok di antara tangannya lalu baginda berkata padanya (pokok): Siapa nama kamu? Ia menjawab: Al-Kharnub. Maka baginda pun bertanya: Untuk apakah kamu? Ia berkata: Untuk merosakkan rumah ini. Lalu Sulaiman berkata: Ya Allah! Sebarkanlah pada jin tentang kematianku sehingga manusia tahu bahawa sesungguhnya jin tidak mengetahui perkara yang ghaib. Lalu baginda mengukir kayu daripadanya dan bertongkat pandanya dan agar tidak diketahui baginda telah mati, lalu jin bekerja dan anai-anai memakannya lalu baginda jatuh. (Maka telah jelas kepada manusia bahawa sekiranya jin mengetahui perkara ghaib maka mereka tidak akan kekal dalam azab yang perit. Begitulah Ibn Abbas membacanya. Dia berkata: Maka telah mengucapkan terima kasih jin kepada bumi dan datang kepadanya dengan air.
[Rirwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak, al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Kabīr, Ibn Jarir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.1033, 6573].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs