Umat yang terbaik adalah pada kurunku

TEKS BAHASA ARAB

خير الناس قرني، ثم الذين يلونهم، ثم الذين يلونهم، ثم الذين يلونهم، ثم الآخرون أراذل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Umat yang terbaik adalah pada kurunku, kemudian orang mengikuti mereka selepas itu, kemudian orang mengikuti mereka selepas itu, kemudian orang mengikuti mereka selepas itu, kemudian yang lainnya adalah hina dan rendah martabatnya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1836, hadis nombor 9257. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن جعدة بن هبيرة مرفوعا: خير الناس قرني، ثم الذين يلونهم، ثم الذين يلونهم، ثم الذين يلونهم، ثم الآخرون أراذل. [طب، ك، ش، (ضعيفة) (1511,3569)] .

(Lemah) Daripada Ja’dah bin Hubairah berkata, Nabi SAW bersabda: "Umat yang terbaik adalah pada kurunku, kemudian orang mengikuti mereka selepas itu, kemudian orang mengikuti mereka selepas itu, kemudian orang mengikuti mereka selepas itu, kemudian yang lainnya adalah hina dan rendah martabatnya." [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, al-Hakim, Ibn Abi Syaibah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1511, 3569]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs