Umat aku adalah umat yang diberkati

TEKS BAHASA ARAB

أمتي أمة مباركة، لا يدرى أولها خير أو آخرها.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Umat aku adalah umat yang diberkati. Tidak diketahui sama ada kebaikan itu pada awal hidup mereka atau pengakhirannya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1951, hadis nombor 9769. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عمرو بن عثمان قال: قال رسول الله ﷺ: أمَّتي أمَّةٌ مُبارَكةٌ، لا يُدرَى أوَّلُها خيرٌ أو آخرُها.
[ابن عساكر، ((الضعيفة)) (7060)]

(Lemah)
Daripada Amru Bin Uthman RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Umat aku adalah umat yang diberkati. Tidak diketahui sama ada kebaikan itu pada awal hidup mereka atau pengakhirannya.
[Riwayat Ibn Asakir secara mursal dalam Tarikh Dimasyq. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 7060]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs