Tutuplah wajah jenazah kamu dan janganlah kamu menyerupai Yahudi

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

خمروا وجوه موتاكم، ولا تشبهوا باليهود.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tutuplah wajah jenazah kamu dan janganlah kamu menyerupai Yahudi

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1738, hadis nombor 8749. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عباس -رضي الله عنهما- مرفوعا: ((خمروا وجوه موتاكم، ولا تشبهوا باليهود.)) [طب، الضياء، ((الضعيفة)) (3556)].

(Lemah)
Daripada Abdullah bin Abbas RA, secara marfu’: ((Tutuplah wajah jenazah kamu dan janganlah kamu menyerupai Yahudi.))
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Kabir dan al-Dhiya’. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 3556].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.