Tuhan kamu berfirman: Seandainya hamba-Ku mentaatiku, maka Aku akan turunkan hujan kepada mereka di waktu malam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

‏قال ربكم -عز وجل-: ‏لو أن عبادي أطاعوني لأسقيتهم المطر بالليل، ‏وأطلعت عليهم الشمس بالنهار، ولما أسمعتهم صوت الرعد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tuhan kamu berfirman: Seandainya hamba-Ku mentaatiku, maka Aku akan turunkan hujan kepada mereka di waktu malam dan menerbitkan matahari kepada mereka pada waktu siang. Dan aku juga tidak sekali-kali akan memberi mereka mendengar bunyi guruh.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1975, hadis nombor 9874. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(‏ضعيف) ‏عن أبي هريرة -رضي الله عنه- مرفوعا: «‏قال ربكم -عز وجل-: ‏لو أن عبادي أطاعوني لأسقيتهم المطر بالليل، ‏وأطلعت عليهم الشمس بالنهار، ولما أسمعتهم صوت الرعد».
[‏الطيالسي، حم، ك، «الضعيفة» (883)].

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tuhan kamu berfirman: Seandainya hamba-Ku mentaatiku, maka Aku akan turunkan hujan kepada mereka di waktu malam dan menerbitkan matahari kepada mereka pada waktu siang. Dan aku juga tidak sekali-kali akan memberi mereka mendengar bunyi guruh.
[Riwayat al-Tayalisi, Ahmad bin Hanbal dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 883].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.