Tiga golongan yang tidak akan disoal tentang nikmat makan dan minum

TEKS BAHASA ARAB

ثلاثة لا يسألون عن نعيم المطعم والمشرب: المفطر والمتسحر وصاحب الضيف. وثلاثة لا يلامون على سوء الخلق: المريض والصائم حتى يفطر والإمام العادل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tiga golongan yang tidak akan disoal tentang nikmat makan dan minum mereka: Golongan yang berbuka puasa, yang bersahur dan mempunyai tetamu. Dan tiga golongan yang tidak akan disalahkan atas akhlak yang buruk: Orang yang sakit, orang yang berpuasa sehingga dia berbuka puasa dan pemimpin yang ‘adil.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1135, hadis nombor 5724. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي هريرة -رضي الله عنه-، مرفوعا: «ثلاثة لا يسألون عن نعيم المطعم والمشرب: المفطر والمتسحر وصاحب الضيف. وثلاثة لا يلامون على سوء الخلق: المريض والصائم حتى يفطر والإمام العادل».
[فر، «الضعيفة» (1980)].

(Palsu)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’: "Tiga golongan yang tidak akan disoal tentang nikmat makan dan minum mereka: Golongan yang berbuka puasa, yang bersahur dan mempunyai tetamu. Dan tiga golongan yang tidak akan disalahkan atas akhlak yang buruk: Orang yang sakit, orang yang berpuasa sehingga dia berbuka puasa dan pemimpin yang ‘adil."
[Riwayat al-Daylami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 1980].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs