Tiga golongan mewakili jurucakap Allah SWT pada hari kiamat

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ثلاثة هم حداث الله يوم القيامة: رجل لم يمش بين اثنين بمراء قط، ورجل لم يحدث نفسه بزنا قط، ورجل لم يخلط كسبه بربا قط.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tiga golongan yang akan menjadi jurucakap Allah pada hari kiamat: Seorang lelaki yang tidak pernah melaga-lagakan antara dua orang walaupun sekali, seorang lelaki yang tidak pernah terlintas di hatinya untuk berzina dan juga seorang lelaki yang tidak mencampurkan hasil kerjanya (pendapatannya) dengan riba.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 789, hadis nombor 4053. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أنس بن مالك رضي الله عنه مرفوعا: ثلاثة هم حُدَّاثُ الله يوم القيامة: رجل لم يمش بين اثنين بمراء قط، ورجل لم يحدث نفسه بزناً قط، ورجل لم يخلط كسبه برباً قط.
[حل، ابن عساكر، أبو نعيم في (أخبار أصبهان)، (الضعيفة) (3447)]

(Sangat Lemah)
Daripada Anas bin Malik RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tiga golongan yang akan menjadi jurucakap Allah pada hari kiamat: Seorang lelaki yang tidak pernah melaga-lagakan antara dua orang walaupun sekali, seorang lelaki yang tidak pernah terlintas di hatinya untuk berzina dan juga seorang lelaki yang tidak mencampurkan hasil kerjanya (pendapatannya) dengan riba.
[Riwayat Abu Nu'aim dalam Hilyah al-Awliya', Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq, Abu Nu'aim dalam Akhbar Asbahan. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3447]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.