Tidakkah engkau berhati-hati wahai Abu Bakr

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ألا احتطت يا أبا بكر؛ فإن البضع ما بين ثلاث إلى تسع.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidakkah engkau berhati-hati wahai Abu Bakr, sesungguhnya al-Bid’ (beberapa atau sebahagian) itu daripada tiga hingga sembilan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 789, hadis nombor 4051. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف بتمامه)
عن ابن عباس رضي الله عنهما، أن رسول الله ﷺ قال لأبي بكر في مناحبة (الم ‎﴿١﴾‏ غُلِبَتِ الرُّومُ ‎﴿٢﴾): ‌ألا ‌احتطت يا أبا بكر؛ فإن البضع ما بين ثلاث إلى تسع.
[ت، الطحاوي في (المشكل)، ابن جرير، الحربي في (الغريب)، ابن عساكر، أبو نعيم في (أخبار أصبهان)، ((الضعيفة)) (3354)]

(Lemah dengan selengkap ini)
Daripada Ibn ‘Abbas RA bahawa Rasulullah SAW berkata kepada Abu Bakr dalam nazarnya: "Alif Lam Mim, sesungguhnya Rom telah dikalahkan”, (Surah al-Rum, 3:1-2): Tidakkah engkau berhati-hati wahai Abu Bakr, sesungguhnya al-Bid’ (beberapa atau sebahagian) itu daripada tiga hingga sembilan.
[Riwayat al-Tirmizi dalam Sunan al-Tirmizi, al-Tahawi dalam al-Musykil, Ibn Jarir dalam Tafsirnya, al-Harbi dalam al-Gharib, Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq, Abu Nu'aim dalam Akhbar Asbahan. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3354].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs