Tidak masuk makanan panas ke dalam perutku semenjak begini dan begitu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الحمد لله؛ ما دخل بطني طعام سخن منذ كذا وكذا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Segala pujian milik Allah. Tidak masuk makanan panas ke dalam perutku semenjak begini dan begitu (tempoh).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 415, hadis nombor 2237. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي هريرة – رضي الله عنه -، قال: أتي رسول الله ﷺ يوماً بطعام سخن، فأكل فلما فرغ، قال: «الحمد لله؛ ما دخل بطني طعام سخن منذ كذا وكذا». [هـ، هق، «الضعيفة» (5255)].

(Lemah) Daripada Abū Hurairah RA, beliau berkata: Pada suatu hari, telah dibawakan makanan panas kepada Rasulullah ﷺ, lalu Baginda makan. Maka tatkala Baginda selesai makan, Baginda mengucapkan: "Segala pujian milik Allah. Tidak masuk makanan panas ke dalam perutku semenjak begini dan begitu (tempoh)". [Riwayat Ibn Mājah dalam Sunannya, al-Bayhaqī dalam al-Sunan al-Kubrā. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5255].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.