Tidak mahukah aku tunjukkan kepada kamu para khalifah (pengganti-pengganti) daripadaku

TEKS BAHASA ARAB

ألا أدلكم على الخلفاء مني ومن أصحابي ومن الأنبياء قبلي؟ هم حفظة القرآن والأحاديث عني وعنهم، في الله ولله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak mahukah aku tunjukkan kepada kamu para khalifah (pengganti-pengganti) daripadaku, daripada para sahabatku dan daripada para nabi sebelumku? Mereka adalah orang yang menghafal al-Qur’an dan hadith-hadith daripadaku dan daripada mereka (para sahabat), tentang Allah dan kerana Allah.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1234, hadis nombor 6287. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن علي رضي الله عنه مرفوعا: ألا أدلكم على الخلفاء مني ومن أصحابي ومن الأنبياء قبلي؟ هم حفظة القرآن والأحاديث عني وعنهم، في الله ولله.
[أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، الخطيب في ((شرف أصحاب الحديث))، ((الضعيفة)) (855، 2375)].

(Palsu)
Daripada ‘Ali RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak mahukah aku tunjukkan kepada kamu para khalifah (pengganti-pengganti) daripadaku, daripada para sahabatku dan daripada para nabi sebelumku? Mereka adalah orang yang menghafal al-Qur’an dan hadith-hadith daripadaku dan daripada mereka (para sahabat), tentang Allah dan kerana Allah.
[Riwayat Abu Nu'aim dalam Akhbar Asbahan, al-Khatib dalam Sharf Ashab al-Hadith. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 855, 2375].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs