Tidak berpuasa seseorang yang telah makan daging manusia lain

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما صام من ظل يأكل لحوم الناس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak berpuasa seseorang yang telah makan daging manusia lain(mengumpat)

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1144, hadis nombor 5783. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس رضي الله عنه مرفوعا: ما صام من ظل يأكل لحوم الناس. [الطيالسي، حل، ش، الضياء في المنتقى من مسموعاته بمرو، الضعيفة (4451)]

(Lemah) Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Rasulullah SAW bersabda: Tidak berpuasa seseorang yang telah makan daging manusia lain (mengumpat). [Riwayat al-Thayalisi, Abi Nu’aim dalam al-Hilyah, ibn Abi Syaibah dalam al-Musannaf dan al-Dhiya' dalam al-Muntaqa min Masmu’atihi bi Marwi. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4451]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.