Tidak akan masuk syurga anak zina, walau anak keturunannya sehinggalah tujuh keturunan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا يدخل ولد الزنا الجنة، ولا شيء من نسله، إلى سبعة آباء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak akan masuk syurga anak zina, walau anak keturunannya sehinggalah tujuh keturunan.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 775, hadis nombor 3964. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل) عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: ((لا يدخل ولد الزنا الجنة، ولا شيء من نسله، إلى سبعة آباء)). [((الضعيفة)) (1287)]

(Batil) Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak akan masuk syurga anak zina, walau anak keturunannya sehinggalah tujuh keturunan. [Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1287]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.