Tidak ada yang dapat berdiri kecuali seseorang yang memiliki tangan di sisi Allah

TEKS BAHASA ARAB

ينادي مناد يوم القيامة: لا يقوم اليوم إلا أحد له عند الله يد، فيقول الخلائق: سبحانك لك اليد، فيقول ذلك مرارا، فيقول: بلى من عفا في الدنيا بعد قدرة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seorang penyeru akan menyeru pada hari kiamat: Pada hari ini, tidak ada yang dapat berdiri kecuali seseorang yang memiliki tangan di sisi Allah. Para makhluk berkata: Maha Suci Engkau, Engkau memiliki tangan. Mereka mengulanginya berkali-kali, lalu dikatakan (kepada mereka): Ya, sesiapa yang memaafkan di dunia sedangkan dia berkemampuan (untuk membalas).

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1313, hadis nombor 6704. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن أبي هريرة رضي الله عنه مرفوعا: ينادي مناد يوم القيامة: لا يقوم اليوم إلا أحد له عند الله يد، فيقول الخلائق: سبحانك لك اليد، فيقول ذلك مرارا، فيقول: بلى من عفا في الدنيا بعد قدرة.
[عد، ((الضعيفة)) (١٢٧٨)]

(Munkar)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Seorang penyeru akan menyeru pada hari kiamat: Pada hari ini, tidak ada yang dapat berdiri kecuali seseorang yang memiliki tangan di sisi Allah. Para makhluk berkata: Maha Suci Engkau, Engkau memiliki tangan. Mereka mengulanginya berkali-kali, lalu dikatakan (kepada mereka): Ya, sesiapa yang memaafkan di dunia sedangkan dia berkemampuan (untuk membalas).
[Riwayat Ibn 'Adi dalam al-Kamil fi al-Du'afa'. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1278]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs