Tidak ada seseorang yang mengangkat suaranya menyanyi, kecuali Allah akan mengutuskan kepadanya dua syaitan

TEKS BAHASA ARAB

ما رفع أحد صوته بغناء، إلا بعث الله -عز وجل – إليه شيطانين يجلسان على منكبيه يضربان بأعقابهما على صدره حتى يمسك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada seseorang yang mengangkat suaranya menyanyi, kecuali Allah akan mengutuskan kepadanya dua syaitan yang akan duduk di atas bahunya dan menghentak tumit mereka ke dadanya sehingga dia dapat memegangnya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 769, hadis nombor 3925. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن أبي أمامة – مرفوعاً: ((ما رفع أحد صوته بغناء، إلا بعث الله -عز وجل – إليه شيطانين يجلسان على منكبيه يضربان بأعقابهما على صدره حتى يمسك)). [ابن أبي الدنيا في ((ذم الملاهي))، ((الضعيفة)) (931)].

(Sangat Lemah) Daripada Abi Umamah RA secara marfu’: “Tidak ada seseorang yang mengangkat suaranya menyanyi, kecuali Allah akan mengutuskan kepadanya dua syaitan yang akan duduk di atas bahunya dan menghentak tumit mereka ke dadanya sehingga dia dapat memegangnya.” [Riwayat Ibn Abi al-Dunya dalam Zam al-Malahi. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 931]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs