Tidak ada satu kitab yang tertulis dalamnya nama-nama Allah

TEKS BAHASA ARAB

ما من كتاب يلقى بمضيعة من الأرض فيه اسم من أسماء الله إلا بعث الله إليه سبعين ألف ملك يحفونه بأجنحتهم ويقدسونه حتى يبعث الله إليه وليا من أوليائه فيرفعه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada satu kitab yang tertulis dalamnya nama-nama Allah Azza wa Jalla yang mana Ia dicampakkan di tempat yang terbuang melainkan Allah SWT akan mengutus seribu malaikat kepada kitab tersebut. Mereka akan melindunginya dengan sayap mereka dan menyucikan kitab tersebut sehingga Allah SWT mengutus baginya wali-wali-Nya lalu diangkat kitab tersebut.

STATUS

(Terdapat perawi pendusta pada sanadnya)

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 23. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

«مَا مِنْ كِتَابٍ يُلْقَى بِمَضْيَعَةٍ مِنَ الأَرْضِ فِيهِ اسْمٌ مِنْ أَسْمَاءِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ إِلا بَعَثَ اللَّهُ إِلَيْهِ سَبْعِينَ أَلْفَ مَلَكٍ يَحُفُّونَهُ بِأَجْنِحَتِهِمْ وَيُقَدِّسُونَهُ حَتَّى يَبْعَثَ اللَّهُ إِلَيْهِ وَلِيًّا مِنْ أوليائه فيرفعه» فِيهِ أَحْمد بن نصر دجال.

“Tidak ada satu kitab yang tertulis dalamnya nama-nama Allah Azza wa Jalla yang mana Ia dicampakkan di tempat yang terbuang melainkan Allah SWT akan mengutus seribu malaikat kepada kitab tersebut. Mereka akan melindunginya dengan sayap mereka dan menyucikan kitab tersebut sehingga Allah SWT mengutus baginya wali-wali-Nya lalu diangkat kitab tersebut.”
Dalam riwayat hadis ini terdapat Ahmad bin Nasr. Beliau ialah seorang pendusta.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs