Tidak ada nafkah bagi wanita yang hamil yang kematian suaminya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ليس للحامل المتوفى عنها زوجها نفقة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada nafkah bagi wanita yang hamil yang kematian suaminya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 942, hadis nombor 4856. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن جابر – رضي الله عنه – مرفوعا: ((ليس للحامل المتوفى عنها زوجها نفقة)).
[قط، ((الضعيفة)) (4388)].

(Lemah)
Daripada Jabir RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak ada nafkah bagi wanita yang hamil yang kematian suaminya.
[Riwayat al-Darqutni dalam Sunan. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4388].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.