Tidak ada kuda yang lebih baik daripada al-Duhm (kuda hitam) dan tidak ada perempuan yang sama seperti sepupu perempuan sebelah bapa

TEKS BAHASA ARAB

لا خيل ألقى من الدهم، ولا امرأة كبنت العم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada kuda yang lebih baik daripada al-Duhm (kuda hitam) dan tidak ada perempuan yang sama seperti sepupu perempuan sebelah bapa.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 430, hadis nombor 2317. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن علي – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله ﷺ: «لا خيلَ ألقى من الدُّهْمِ، ولا امرأةَ كبِنتِ العمِّ». [عد، «الضعيفة» (6249)].

(Palsu) Daripada Ali RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: Tidak ada kuda yang lebih baik daripada al-Duhm (kuda hitam) dan tidak ada perempuan yang sama seperti sepupu perempuan sebelah bapa. [Riwayat Ibn ‘Adi dalam al-Kāmil Fī al-Ḍu‘afā’. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6249].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs