Tidak ada ketua bagi sepuluh orang melainkan dia akan datang bertemu Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما من أمير عشرة إلا أتى الله يوم القيامة مغلولة يده إلى عنقه، فإن كان محسنا؛ فك غله، وإن كان مسيئا؛ زيد إلى غله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada ketua bagi sepuluh orang melainkan dia akan datang bertemu Allah dalam keadaan tangannya terbelenggu ke tengkuknya. Jika dia berbuat baik, maka belenggunya akan terurai. Jika dia berbuat buruk, maka belenggunya akan ditambah.

STATUS

Munkar dengan lafaz: Penambahan

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 696, hadis nombor 3575. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بزيادة: "الزيادة") عن بريدة -رضي الله عنه-، قال: قال صلى الله عليه وسلم: ((ما من أمير عشرة إلا أتى الله يوم القيامة مغلولة يده إلى عنقه، فإن كان محسنا؛ فك غله، وإن كان مسيئا؛ زيد إلى غله)). [البزار، طس، ((الضعيفة)) (٦٨٦٦)]

(Munkar dengan lafaz: Penambahan) Daripada Buraidah RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Tidak ada ketua bagi sepuluh orang melainkan dia akan datang bertemu Allah dalam keadaan tangannya terbelenggu ke tengkuknya. Jika dia berbuat baik, maka belenggunya akan terurai. Jika dia berbuat buruk, maka belenggunya akan ditambah. [Riwayat al-Bazzār dalam al-Musnad, al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Awsaṭ. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6866]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.