Tidak ada keadaan yang lebih dicintai oleh Allah bagi seorang hamba itu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما من حال يكون عليها العبد أحب إلى الله من أن يراه ساجدا معفرا وجهه في التراب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada keadaan yang lebih dicintai oleh Allah bagi seorang hamba itu melebihi apabila Dia melihatnya dalam keadaan sujud dan melumurkan mukanya di atas tanah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 376, hadis nombor 1995. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن حذيفة – رضي الله عنه -، قال: قال ﷺ: «ما من حال يكون عليها العبد أحب إلى الله من أن يراه ساجدا معفرا وجهه في التراب». [طس، «الضعيفة» (6817)].

(Lemah) Daripada Hudzaifah RA, beliau berkata: Baginda ﷺ bersabda: "Tidak ada keadaan yang lebih dicintai oleh Allah bagi seorang hamba itu melebihi apabila Dia melihatnya dalam keadaan sujud dan melumurkan mukanya di atas tanah". [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6817].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.