Tidak ada hamba yang bertambah dia masuk berjumpa pemerintah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما ازداد عبد من السلطان دخولا إلا ازداد من الله بعدا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak ada hamba yang bertambah dia masuk berjumpa pemerintah kecuali Allah akan menjadikan dia lebih jauh daripada Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 840, hadis nombor 4306. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن الحسين بن علي مرفوعا: ((ما ازداد عبد من السلطان دخولا إلا ازداد من الله بعدا)).
[أبو بكر الشافعي في ((مسند موسى بن جعفر الهاشمي))، ((الضعيفة)) (4418)]

(Lemah) Daripada al-Husain bin ‘Alī secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak ada hamba yang bertambah dia masuk berjumpa pemerintah kecuali Allah akan menjadikan dia lebih jauh daripada Allah.
[Riwayat Abū Bakr al-Syāfi‘ī dalam Musnad Mūsā bin Ja’far al-Hāsyimī. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4418]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.