Tiada orang yang menunggang pada kiamat selain kami

TEKS BAHASA ARAB

ليس في القيامة راكب غيرنا، ونحن أربعة، أما أنا؛ فعلى دابة البراق، وأما أخي صالح فعلى ناقة الله التي عقرت، وعمي حمزة أسد الله وأسد رسوله، على ناقتي العضباء، وأخي وابن عمي وصهري علي بن أبي طالب على ناقة من نوق الجنة مدبجة الظهر، رحلها من زمرد أخضر، مضبب بالذهب الأحمر، رأسها من الكافور الأبيض، وذنبها من العنبر الأشهب، وقوائمها من المسك الأذفر، وعنقها من لؤلؤ، وعليها قبة من نور الله، باطنها عفو الله… إلخ، فينادي مناد من لدنان العرش، أو قال: من بطنان العرش: ليس هذا ملكا مقربا، ولا نبيا مرسلا، ولا حامل عرش رب العالمين؛ هذا علي بن أبي طالب أمير المؤمنين ( … الحديث ) ولو أن عابدا عبد الله بين الركن والمقام ألف عام، وألف عام، حتى يكون كالشن البالي لقي الله مبغضا لآل محمد أكبه الله على منخره في نار جهنم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tiada orang yang menunggang pada kiamat selain kami. Kami berempat iaitu aku yang berada di atas Buraq. Saudara aku, Saleh berada di atas unta yang disembelih. Bapa saudara aku, singa Allah dan Rasul-Nya berada di atas unta aku iaitu al-Adba’. Saudara aku, anak kepada bapa saudara aku dan menantu aku Ali Bin Abu Talib berada di atas salah satu unta syurga yang dihiasi belakangnya. Kakinya diperbuat daripada batu zamrud hijau. Ia disalut dengan emas merah. Kepalanya diperbuat daripada kapur putih. Ekornya pula diperbuat daripada embergris yang menyinar. Bonggolnya diperbuat daripada kasturi. Lehernya daripada permata dan di atas unta tersebut ada kubah yang diperbuat daripada cahaya Allah. Perutnya adalah pengampunan Allah… Lalu ada suara yang memanggil daripada perut Arasy: Ini bukan malaikat, bukan juga Nabi yang diutuskan dan bukan juga yang memegang Arasy. Ini adalah Ali Bin Abu Talib, pemimpin orang yang beriman… Hadith. Walaupun seorang ahli ibadat beribadat kepada Allah di antara rukun dan makan selama seribu sehingga dia menjadi kerepot, namun dia bertemu Allah dalam keadaan membenci ahli keluarga Muhammad, Allah akan telangkupkan dan mengheretnya di neraka.

STATUS

Batil-sebatilnya. Semoga Allah memerangi orang yang merekanya. Betapa berani dia berdusta atas nama Allah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1935, hadis nombor 9708. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل ظاهر البطلان، قاتل الله واضعه، ما أجرأه على الله)
عن ابن عباس رضي الله عنهما قال: قال رسول الله ﷺ: ليس في القيامة راكب غيرنا، ونحن أربعة، أما أنا؛ فعلى دابة الله الُبراق، وأما أخي صالح فعلى ناقة الله التي عُقِرت، وعمِّي حمزة أسد الله وأسد رسوله، على ناقتي العضباء، وأخي وابنُ عمي وصهري علي بن أبي طالب على ناقة من نوق الجنة مدبجة الظهر، رحلها من زمرد أخضر، مضبب بالذهب الأحمر، رأسها من الكافور الأبيض وذنبها من العنبر الأشهب، وقوائهما من المسك الأذفر، وعنقها من لؤلؤ، وعليها قبة من نور الله، باطنها عَفْوُ الله … إلخ، فينادي مناد من لدنان العرش، أو قال: من بُطْنانِ العرش: ليس هذا ملكاً مقرباً، ولا نبياً مرسلاً، ولا حامل عرش رب العالمين؛ هذا عليُّ ابنُ أبي طالب أمير المؤمنين ( … الحديث) ولو أن عابداً عبد الله بين الرُّكن والمقام ألف عام، وألف عام، حتى يكون كالشَّنِّ البالي لَقِيَ اللهَ مبغضاً لآل محمدٍ أكبَّهُ الله على مَنْخِره في نار جهنمَ.
[خط، ((الضعيفة)) (6130)]

(Batil-sebatilnya. Semoga Allah memerangi orang yang merekanya. Betapa berani dia berdusta atas nama Allah)
Daripada Ibn Abbas RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Tiada orang yang menunggang pada kiamat selain kami. Kami berempat iaitu aku yang berada di atas Buraq. Saudara aku, Saleh berada di atas unta yang disembelih. Bapa saudara aku, singa Allah dan Rasul-Nya berada di atas unta aku iaitu al-Adba’. Saudara aku, anak kepada bapa saudara aku dan menantu aku Ali Bin Abu Talib berada di atas salah satu unta syurga yang dihiasi belakangnya. Kakinya diperbuat daripada batu zamrud hijau. Ia disalut dengan emas merah. Kepalanya diperbuat daripada kapur putih. Ekornya pula diperbuat daripada embergris yang menyinar. Bonggolnya diperbuat daripada kasturi. Lehernya daripada permata dan di atas unta tersebut ada kubah yang diperbuat daripada cahaya Allah. Perutnya adalah pengampunan Allah… Lalu ada suara yang memanggil daripada perut Arasy: Ini bukan malaikat, bukan juga Nabi yang diutuskan dan bukan juga yang memegang Arasy. Ini adalah Ali Bin Abu Talib, pemimpin orang yang beriman… Hadith. Walaupun seorang ahli ibadat beribadat kepada Allah di antara rukun dan makan selama seribu sehingga dia menjadi kerepot, namun dia bertemu Allah dalam keadaan membenci ahli keluarga Muhammad, Allah akan telangkupkan dan mengheretnya di neraka.
[Riwayat Al-Khatib Al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6130]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs