Tiada dalam kalangan sahabatku seorang pun melainkan jika aku mahu aku akan tiru sebahagian akhlaknya selain Abu ‘Ubaidah bin al-Jarrah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما من أصحابي أحد إلا ولو شئت لأخذت عليه في بعض خلقه ؛ غير أبي عبيدة بن الجراح.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tiada dalam kalangan sahabatku seorang pun melainkan jika aku mahu aku akan tiru sebahagian akhlaknya selain Abu ‘Ubaidah bin al-Jarrah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1854, hadis nombor 9364. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن الحسن مرفوعا: ((ما منْ أصحَابي أحدٌ إلَّا ولو شئتُ لأخذتُ عليهِ في بعضِ خُلُقِهِ ؛ غيَر أبي عُبَيدَةَ بن ِالجرَّاحِ)).
[ك، ((الضعيفة))، (4469)].

(Lemah) Daripada al-Hasan, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tiada dalam kalangan sahabatku seorang pun melainkan jika aku mahu aku akan tiru sebahagian akhlaknya selain Abu ‘Ubaidah bin al-Jarrah.
[Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4469].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.