Termasuk sedekah adalah seseorang mengajarkan ilmu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من الصدقة: أن يعلم الرجل العلم؛ فيعمل به ويعلمه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Termasuk sedekah adalah seseorang mengajarkan ilmu lalu ilmu itu diamalkan dan diajarkan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1280, hadis nombor 6557. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن الحسن قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: من الصدقة: أن يعلم الرجل العلم؛ فيعمل به ويعلمه.
[أبو خيثمة في ((العلم))، ((الضعيفة)) (4517)]

(Lemah)
Daripada al-Hasan, katanya: Rasulullah SAW bersabda: Termasuk sedekah adalah seseorang mengajarkan ilmu lalu ilmu itu diamalkan dan diajarkan.
[Riwayat Abu Khaithamah dalam al-'Ilm. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4517]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.