Terbunuh di jalan Allah menghapuskan segala sesuatu

TEKS BAHASA ARAB

القتل في سبيل الله يكفر كل شيء أو قال: يكفر الذنوب كلها إلا الأمانة: يؤتى بصاحب الأمانة فيقال له: أد أمانتك فيقول: أي رب وقد ذهبت الدنيا؟ فيقال: اذهبوا به إلى الهاوية فيذهب به إليها، فيهوي فيها حتى ينتهي إلى قعرها فيجدها هناك كهيئتها فيحملها فيضعها على عاتقه فيصعد بها في نار جهنم حتى إذا رأى أنه قد خرج زلت فهوت وهوى في أثرها أبد الآبدين قال: والأمانة في الصلاة والأمانة في الصوم والأمانة في الحديث وأشد ذلك الودائع.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Terbunuh di jalan Allah menghapuskansegalap sesuatu, atau baginda bersabda: Menghapuskan dosa-dosa keseluruhannya kecuali amanah. Didatangi pemegang amanah lalu dikatakan kepadanya: Tunaikanlah amanah kamu. Kemudian dia menjawab: Wahai Tuhan! Dunia telah berlalu? Maka dikatakan: Kalian bawalah dia pergi ke neraka Hawiyah. Lalu dia dibawa pergi ke neraka. Dia jatuh ke dalamnya sehingga dia sampai ke dasarnya, dan dia mendapatinya (amanah tersebut) di sana seperti keadaannya yang asal. Kemudian dia mengangkatnya dan meletakkannya di atas bahunya dan dia mendaki keluar dengannya di neraka Jahanam sehingga dia menyangka bahawa dia telah berjaya keluar. Ketika itu amanah itu tergelincir dan ia jatuh, orang tadi pula jatuh membuntutinya buat selama-lamanya. Baginda bersabda: Dan amanah itu dalam solat, dalam puasa, dan juga dalam perkataan. Perkara yang paling berat adalah harta simpanan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 998-999, hadis nombor 5147. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن زادان عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه مرفوع: القتل في سبيل الله يكفر كل شيء أو قال: يكفر الذنوب كلها إلا الأمانة: يؤتى بصاحب الأمانة فيقال له: أد أمانتك، فيقول: أي رب وقد ذهبت الدنيا؟ فيقال: اذهبوا به إلى الهاوية فيذهب به إليها فيهوي فيها حتى ينتهي إلى قعرها فيجدها هناك كهيئتها فيحملها فيضعها على عاتقه فيصعد بها في نار جهنم حتى إذا رأى أنه قد خرج زلت فهوت وهوى في أثرها أبد الآبدين، قال: والأمانة في الصلاة والأمانة في الصوم والأمانة في الحديث، وأشد ذلك الودائع. فلقيت البراء فقلت: ألا تسمع إلى ما يقول أخوك عبدالله ؟ قال: صدق. [ابن جرير، طب، ابن أبي الدنيا في الأهوال، أبو الشيخ في العوالي، الخرائطي في مكارم الأخلاق، حل، هب، الضعيفة (4071)].

(Lemah) Daripada Zadan daripada Abdullah bin Mas’ud RA, beliau meriwayatkan secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Terbunuh di jalan Allah menghapuskansegalap sesuatu, atau baginda bersabda: Menghapuskan dosa-dosa keseluruhannya kecuali amanah. Didatangi pemegang amanah lalu dikatakan kepadanya: Tunaikanlah amanah kamu. Kemudian dia menjawab: Wahai Tuhan! Dunia telah berlalu? Maka dikatakan: Kalian bawalah dia pergi ke neraka Hawiyah. Lalu dia dibawa pergi ke neraka. Dia jatuh ke dalamnya sehingga dia sampai ke dasarnya, dan dia mendapatinya (amanah tersebut) di sana seperti keadaannya yang asal. Kemudian dia mengangkatnya dan meletakkannya di atas bahunya dan dia mendaki keluar dengannya di neraka Jahanam sehingga dia menyangka bahawa dia telah berjaya keluar. Ketika itu amanah itu tergelincir dan ia jatuh, orang tadi pula jatuh membuntutinya buat selama-lamanya. Baginda bersabda: Dan amanah itu dalam solat, dalam puasa, dan juga dalam perkataan. Perkara yang paling berat adalah harta simpanan. Kemudian aku bertemu dengan al-Bara’ lalu aku berkata: Adakah engkau tidak mendengar apa yang saudara kamu, Abdullah berkata? Dia menjawab: Dia benar. [Riwayat Ibn Jarir, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat, Ibn Abi al-Dunya dalam al-Ahwal, Abu al-Syeikh dalam al-'Awali, al-Khara’iti dalam Makarim al-Akhlaq, Abu Nu’aim dalam al-Hilyah dan al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Dha’ifah no. 4071]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs